Financiele rust is: …..

cropped-67-Gustavia-598x3521.jpg
De vijf elementen van een goed persoonlijk financieel systeem.
Harderwijk, 10 september 2014. Nadat ik met Joop Wijn, onze toenmalige staatssecretaris van financiën, had gesproken in 2004 besloot ik om financieel vrij te zijn en ging trainen bij T. Harv Eker. Hij leerde ons een aantal zaken. Een goed persoonlijk financieel systeem bestaat uit vijf elementen waaraan in gelijke mate aandacht moet worden besteed, omdat als je dat nalaat je uiteindelijk in de problemen kunt komen. Dat zijn: 1. Direct inkomen. 2. Indirect inkomen. 3. Sparen. 4. Investeren en  tot slot 5. Houd het simpel.

Met direct inkomen bedoelde hij inkomen uit arbeid. Met indirect inkomen bedoelde hij inkomen uit andere bronnen, zoals rente, royalties, en in zijn algemeenheid cash flow uit investeringen. Hij stelde dat je moest sparen en dat je het gespaarde geld ook moest investeren voor positieve cashflow.

Hij stelde dat je moest leren leven van 50% van je verdiende geld. De overige 50% diende als volgt verdeeld te worden. 10% om te sparen, 10% om te investeren, 10% om maandelijks leuke dingen mee te doen, zodat je het “kind” in jezelf beloonde. Als je dat namelijk niet deed zou het je succes saboteren, 10% voor educatie en 10% om weg te geven. En je diende je plan en de uitvoering ervan zo te organiseren dat het zo eenvoudig mogelijk was en bleef.

Zo reserveer ik bijvoorbeeld voor belastingen, de vakantie en een nieuwe auto. Ik heb die reserveringen geautomatiseerd. Een keer instellen en dan vervolgens nooit meer aan denken. Dat betekent dat zolang er voldoende cashflow is er maandelijks reserveringen plaats vinden. Hoe doe jij dat?

Zoals ik al eerder schreef, geloof me niet op mijn woord.Probeer zelf of het werkt voor jou. Dit is niet het enige werkende systeem en het voldoet aan de criteria zoals hierboven opgesomd. Het voldoet ook aan een van de nieuwe wetten van het geld zoals door Robert T. Kiyosaki gehanteerd, waar hij stelt dat je moet plannen voor armoede en dat als je dat doet je altijd rijkdom zult kennen. Hoe doe jij dat?

Disclaimer:
Deze blog schrijf ik op persoonlijke titel. De intentie is hiermee bij te dragen aan mindsetverandering op het gebied van financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. Ik reik kennis en vaardigheden aan, die ik in de loop van mijn leven heb opgedaan en nodig je uit mij niet op mijn woord te geloven en zelf te onderzoeken of dit ook voor jou werkt. Ik geef nadrukkelijk geen financieel advies. Ik verkoop ook geen financiële producten. Als je dat wenst, moet je contact opnemen met een AFM goedgekeurde professional, zoals bijvoorbeeld een pensioenadviseur, verzekeraar, of een bank.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.