Gezond en lang leven

mosley_1810279c

Harderwijk, 9 juli 2013. Afgelopen zondag zond de NTR een programma uit met de titel Focus. Dit maal ging het over de Engelse arts en journalist Dr. Michael Mosley MD, die op zoek was naar hoe je zo gezond mogelijk en lang mogelijk kon leven. Hij ging op onderzoek uit en sprak met diverse hoogleraren in de VS, onder wie Prof. Luigi Fontana van Washington University en de wereldberoemde Amerikaanse expert van Italiaanse komaf op het gebied van ouder worden, Prof. Valter Longo die onderzoek naar het verband tussen voeding en lange levensduur doen. Deze laatste is verbonden aan de University of Southern California (USC) in Los Angeles. Hij sprak ook met Dr. Krista Varady in Baltimore, die hem het alternatief van het om de dag vasten en eten aan de hand deed. Je kunt dan eten wat je wilt op de eetdag en op de vastendag houdt je je aan je schema van 600 calorieën minder dan normaal. De conclusie van Michael Mosley was dat van de calorie-arme diëten met hoge voedingswaarde vasten voor hem het beste werkte in een ritme van 5 dagen gewoon eten en 2 dagen 600 calorieën per dag. Hij had eerder in zijn onderzoek met Amerikanen gesproken die op een dieet leefden van weinig calorieën en hoge voedingswaarde leefden. De voordelen waren dat hij en zij een aanzienlijk lager percentage lichaamsvet hadden, tot wel 11,5 %, hetgeen je meestal bij topsporters tegenkomt. Dat zijn cholesterol aanzienlijk lager was, en dat hij een aanzienlijk lagere kans op kanker had gekregen , omdat zijn IGF1 productie veel lager was. Ook zijn bloedsuikerspiegel (glucose) was aanzienlijk gedaald, dus minder kans op diabetes.  De crux wat betreft de IGF 1 productie zit hem in het feit dat door te vasten het lichaam in een herstelfase terecht komt en de lever niet voortdurend geprest worden IGF 1 te produceren en dat je afvalt omdat je vet gaat verbranden.

“I have always been interested in self-experimentation as a research device because so many of the most important discoveries came from scientists and doctors who used themselves as test subjects,” Mosley says, “but I had never before performed a series of trials on my own health.”

He says that when routine blood work last year revealed troubling signs — including borderline diabetes and high cholesterol — his doctor recommended medications. “But I chose instead to seek out doctors and scientists doing cutting-edge research into these problems, which so many others face as well, and use these specials to demonstrate the journey I took to find those solutions.”

De Engelsman zei er wel bij dat voor sommige mensen zoals zwangere vrouwen dit niet aan te raden is en dat als je het niet gewend bent het verstandig is je te laten begeleiden door een arts.

Meer weten over Dr. Michael Mosley MD en zijn vastendieet, kijk op:

Bron: http://www.kpbs.org/news/2013/apr/02/eat-fast-and-live-longer-michael-mosley/

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.