BKR:”Ouderen en jongeren steeds meer schulden”.

Harderwijk, 26 juni 2020. Afgelopen week publiceerde het Bureau Krediet Registratie (BKR) een rapport waaruit bleek, dat behalve ouderen steeds meer jongeren problematische schulden hebben. Men kon niet zeggen hoe dat kwam. Gezien de taak van het BKR kan ik me voorstellen dat zij dat niet weet en tegelijkertijd is het een teken aan de wand.

Wat de ouderen betreft is het duidelijk waarom dat zo kan zijn. Als je van een vast inkomen moet leven, dat je niet meer kunt aanvullen omdat je jezelf hebt gepensioneerd en dat is alleen AOW eventueel aangevuld met een klein pensioen en alles wordt duurder dan heb je al snel een probleem. De les zou kunnen zijn, gewoon doorwerken na je pensioen, als dat kan.

Wat de jongeren betreft is het ook duidelijk. Ik heb samen met mijn financieel planner aan de wieg gestaan van de conversatie die nu Wijzer In Geldzaken heet. Deze conversatie wordt geleid door het Ministerie van Financiën. Wij konden net als een aantal andere partijen op een gegeven moment niet meer meedenken, omdat we volgens het Ministerie geen gevestigde marktpartij waren. De keuze van de overheid was duidelijk. Alles moest zo veel mogelijk bij het oude blijven. Stabiliteit. De overheid heeft namelijk in het kader van het programma Wijzer In Geldzaken de jeugd uitgeleverd aan de banken en verzekeraars en elke marketeer kan je vertellen, dat als je mensen op jonge leeftijd aan je weet te binden je ze voor hun leven aan je verbonden hebt in het algemeen.

Hoe doen banken en verzekeraars dat? Als jongere mag je voordat je gaat studeren vaak al voor
€ 5.000,– rood staan op je bankrekening. Kinderen worden er daardoor aan gewend om van krediet te leven. Echter lenen kost geld, terwijl je op die leeftijd meestal nog niet zoveel verdient. Het leidt ertoe, dat de verkeerde mechanismen worden getraind en mensen hebben daar vervolgens hun hele leven last van, niet in de laatste plaats omdat omgeving belangrijker is dan wilskracht.

Als je dat niet gelooft, kijk dan maar naar verslaafden, die de grootste moeite hebben om af te kicken of criminelen, die na hun straft te hebben uitgezeten terugkeren in de samenleving, meestal in de zelfde vertrouwde omgeving, waardoor ze vaak recidiveren. Kinderen worden dus op vroege leeftijd verslaafd gemaakt aan geld en gaan vervolgens werken voor geld en niet om te leren, wat zij eigenlijk zouden moeten doen.

Hiermee wordt een systeem opgebouwd en in stand gehouden dat slavernij propageert, terwijl we de slavernij reeds op 1 juli 1863 in Nederland en de overzeese gebiedsdelen hebben afgeschaft.

Dit is wat het is. Ik heb er hier geen oordeel over. Ik laat alleen zien , dat als je je hiervan bewust bent dat je een keuze hebt en dat nu precies wat de banken niet willen, want dat raakt aan hun verdienmodel.

Wat denkt u dat u persoonlijk aan dit soort zaken kunt doen?

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.