DNB op het matje

robeco_anp

Harderwijk, 3 juli 2013. Het FD kopt vandaag, dat DNB directeur Sijbrand op het matje is geroepen door Minister Dijsselbloem, omdat zij toestemming zou hebben gegeven om € 33 miljoen aan retentiebonussen te betalen aan 53 werknemers van Robeco.
De motivering voor deze beslissing zou zijn, dat dergelijke bonussen in het buitenland ook  gebruikelijk zijn en dat anders de mensen die belangrijk zijn voor de continuïteit van de bank mogelijk zouden opstappen.
Het eerste deel van die overweging heeft een bedenkelijk niveau. Het is te vergelijken met de uitspraak: “Als Jantje springt, spring ik ook”. Dergelijke ontwikkelingen in het buitenland, ontslaan DNB niet van de verplichting tot zindelijk nadenken.
De vraag zou moeten zijn wat voor soort bankwezen willen wij in Nederland en moeten wij onder alle omstandigheden tot de grootste spelers op de wereldmarkt behoren, ook als dat betekent dat de nationale economie bij economische of financiële rampen, veroorzaakt door dat zelfde bankwezen, dat mogelijk niet zou overleven? Lemmingengedrag vertonen, zoals nu gebeurt, is in dat verband  onverstandig. De consequentie van een positief antwoord  op de de hier gestelde vragen, is dat we op de koop toenemen dat bankiers bepalen wat er economisch gebeurt en niet politici. Dat is al eeuwen zo en kijk waar het ons gebracht heeft! Als de politiek het anders wil zal ze haar rug recht moeten houden. Intussen is het goed als wij vanuit eigen verantwoordelijkheid er voor zorgen, dat wij financieel vrij zijn. Op de overheid hoeft u niet meer te rekenen. Dat heeft de toenmalige Staatsecretaris van Financiën Joop Wijn in 2004 al duidelijk gemaakt bij de afschaffing van de VUT en het prepensioen.
Hoe doe je dat? Schakel een financieel planner in of luister naar Your Wish Is Your Command.
http://www.yourwishyourcommand.eu/everyonerich.html

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.