Als je houding de juiste is, doen de feiten er niet toe.

Wist u dat van alle ondernemingen, die wij met elkaar starten uiteindelijk 95% weer ter ziele gaat. Dat blijkt uit de cijfers van de Kamer van Koophandel (1).  Waar komt dat door en wat kunnen we er aan doen? De drie belangrijkste oorzaken zijn de volgende.

  1. De meeste ondernemers hebben géén droom, of hebben hem niet gedefinieerd.
  2. Ze hebben geen brandend verlangen ontwikkeld om hem te bereiken.
  3. Ze hebben geen plan en als ze er wel een hebben houden ze zich er niet aan.

Hoe kunnen we zorgen, dat meer ondernemers succesvol zijn? Allereerst moeten we kinderen leren hun dromen te leven en niet te werken voor geld, want dan worden ze de slaaf van hun bezittingen.. Als je doet wat je leuk vindt, wordt je er vanzelf goed in. Dan is geld verdienen meestal geen probleem en zeker niet als je met jouw inzet en creativiteit in staat bent zo veel mogelijk mensen tegelijkertijd te helpen hun dromen te realiseren. Hoe meer hoe beter. Kijk maar naar de profvoetballers, of top artiesten. Waarom verdienen zij zo goed, omdat zij veel mensen plezier bezorgen.

Waarom moeten we bij de kinderen beginnen? Omdat wij als kinderen vanaf ongeveer ons vierde levensjaar onze overlevingsstrategieën beginnen te ontwikkelen en dat gaat door totdat we ongeveer elf jaar oud zijn. Het si dus zaak om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Marketeers weten dat. Hoe vroeger je mensen voor je gewonnen hebt, hoe trouwer ze zijn en hoe moeilijker het voor ze is om hun geconditioneerde gedrag en dus automatische gedrag te veranderen. Dat komt omdat wij voor 98% op de automatische piloot functioneren, omdat we anders geen meesterschap kunnen ontwikkelen. Meesterschap ontstaat als we onbewust bekwaam zijn in de dingen die we doen.

De grootste belemmering is de Rijksoverheid.  De overheid bepaalt al eeuwen wat wij leren op school en dat is er vooral op gericht, dat wij werknemer moeten zijn en belasting betalen. Want de overheid int ook de belastingen. Dus zij heeft trouwe belastingbetalers nodig, mensen die niet te veel vragen stellen.

Echter de Overheid wordt weer gestuurd door de maatschappelijke elite. Onder de elite in deze context versta ik die mensen, of families, die strategische goederen, waar wij van afhankelijk zijn, en die we elke dag nodig hebben controleren. Denk aan water, en voedsel, maar ook energie om onze auto’s te laten rijden en onze huizen warm te stoken, of aan medicijnen om gezond te blijven. Of wat dacht je van de media. Dit zijn zo maar een paar voorbeelden.

Deze elite heeft geen belang bij concurrentie. Het idee van concurrentie kan echter  alleen bestaan in een universum, waar niet genoeg is voor iedereen. Ons universum echter is een uitdijend universum en een universum van overvloed. Het is dus een misvatting, dat er niet genoeg is voor iedereen. Je kunt immers zijn, doen en hebben wat je maar wilt in je leven, zolang je je droom helder formuleert en een brandend verlangen ontwikkelt om hem te bereiken. Dus denk eraan: Als je houding de juiste is, doen de feiten en meningen van anderen er niet toe.

Wist u dat academici vaak in dienst zijn van mensen, die veelal hun opleiding niet hebben afgemaakt en daarom al vroeg gedwongen werden te ondernemen, omdat ze maar beperkte denkvermogens hadden. Hun vermogen echter om in de dagelijkse praktijk de dingen te leren, die er echt toe doen was daardoor veel beter ontwikkeld.

Denk daar maar eens over na.

  1. Met name de Amerikaanse Kamers van Koophandel. In Nederland zal het echter niet veel anders zijn.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.